DEPaarse Poort

De Natuur in de Paarse Poort

Speelbospad

Bij het bezoekerscentrum Nijverdal, ligt een 2 km lang speelbospad, waarlangs je hutten mag bouwen en waar je een dassenburcht binnen kan. Het speelbospad maakt natuur pas écht leuk voor kids. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen aangelegd. Wandelen staat hier dus niet voorop, laat dát maar aan vaders en moeders over. In het speelbos draait het om… spelen natuurlijk!

Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren, slingeren en schommelen. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen.

Het Speelbospad is gratis toegankelijk, een routebeschrijving is tegen een kleine bijdrage verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum, tevens startpunt van de route.

Lerend langs het speelbospad

Staatsbosbeheer Sallandse Heuvelrug heeft in samenwerking met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug voor kinderen vanaf 8 jaar een nieuwe activiteit langs het speelbospad. Met een vrolijk gekleurd doe boekje met Jonas de Eekhoorn. Hiermee kunnen kinderen vanaf het bezoekerscentrum op pad om allerlei natuurbelevingopdrachten uit te voeren. Het heeft een groot educatief karakter en voor meer informatie kunt zich melden bij het bezoekerscentrum

Sterrenwacht

De sterrenwacht is gehuisvest in het nieuwe Buitencentrum Sallandse Heuvelrug van Staatsbosbeheer. De locatie, gelegen aan de rand van een prachtig groot natuurgebied, is ronduit uniek te noemen. Er is weinig lichtvervuiling, er kunnen wel tegen de 2000 sterren met het blote oog worden waargenomen

De  sterrenwacht beschikt over een modern en uniek instrumentarium. Een tweetal telescopen en een zonnetelescoop vormen de belangrijkste instrumenten. Een op het zuiden gericht observatieplatform, Sky-Walk genaamd, is de plek waar bezoekers de sterrenhemel met het blote oog of met een verrekijker kunnen waarnemen. Verder is er ook een ultra modern planetarium ingericht. Ook overdag valt er veel te beleven, het uitzicht is ronduit prachtig.

 Een bezoek is de moeite waard de openingstijden zijn wisselend. zie hiervoor de  Sterrenwacht