DEPaarse Poort

 Educatief

Op de heidevelden van het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug loopt tot half september een kudde van 450 Drentse Heideschapen. De schaapskudde wordt ingezet om meer structuur en variatie in de heide te krijgen.

Nuttige dieren
Schapen eten vooral jonge heideplantjes en maken looppaadjes. Daarbij lopen ze de moslaag kapot, waardoor jonge heideplanten en kruiden goed kunnen kiemen. Ook laten de schapen keutels achter, waar insecten op afkomen. Deze insecten zijn vervolgens weer voedsel voor andere dieren, zoals de grauwe klauwier en korhoenkuikens.

Gaat u mee?
Wilt u de schaapskudde eens met eigen ogen bekijken en kennis maken met de schaapherder en zijn honden? Ga dan mee met de tocht met de Heideslak! De rit start om 13.00 uur bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Nijverdal, duurt ongeveer 30 minuten. Er kunnen maximaal 8 personen mee, dus opgeven is noodzakelijk. Dit kan bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug. Dit is bereikbaar onder nummer 0548-612711. (maandag gesloten).

 

Speelbospad

Bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug Nijverdal, ligt een 2 km lang speelbospad, waarlangs je hutten mag bouwen en waar je een dassenburcht binnen kan. Het speelbospad maakt natuur pas écht leuk voor kids. Het wandelpad aan de voet van de Sallandse Heuvelrug is speciaal voor kinderen aangelegd. Wandelen staat hier dus niet voorop, laat dát maar aan vaders en moeders over. In het speelbos draait het om… spelen natuurlijk!

Volg de eekhoorntjes in het bos en je vindt allerlei leuke dingen om te klimmen en klauteren, slingeren en schommelen. Zet je zintuigen op scherp en bekijk, beluister en voel het bos. Een tocht langs kuilen, geulen, hellingen, bruggen en burchten. Maar ook genoeg plek om te struinen en zelf een hut te bouwen.

Het Speelbospad is gratis toegankelijk, een routebeschrijving is tegen een kleine bijdrage verkrijgbaar bij het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug, tevens startpunt van de route.

Lerend langs het speelbospad

Staatsbosbeheer Sallandse Heuvelrug heeft in samenwerking met het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug voor kinderen vanaf 8 jaar een leuke activiteit langs het speelbospad met een vrolijk gekleurd doeboekje met Jonas de Eekhoorn (verkrijgbaar bij Buitencentrum Sallandse Heuvelrug). Hiermee kunnen kinderen vanaf het bezoekerscentrum op pad om allerlei natuurbelevingopdrachten uit te voeren. Het heeft een groot educatief karakter ook voor meer informatie kunt u zich melden bij het bezoekerscentrum